Muffinki wg przepisu na blogu Gagu zrobiłam już po raz trzeci i pewnie nie ostatni :)
Przepis na muffinki Gagu
Skladniki mokre:
- 250ml mleka
- 90ml oleju
- jajko
- zapach waniliowy lub pomarańczowy (nie przepadam za zapachami, więc do cukru pudru dodałam 2 cukry waniliowe)
Skladniki suche:
- 250g mąki
- 200g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 5 łyżek kakao
W osobnych miskach połączyć składniki mokre i suche, następnie wlać mokre do suchych i wymieszać. Wystarcza na 20 muffinek w papilotkach (tych papierowych foremkach) - Gagu w foremkach silikonowych ma 12 muffinek. Piec 20 min. w temp. 200 stopni (termoobieg) - moje babeczki po 10-12 min. już są dobre (zależy od wielkosci muffinek) - trzeba sprawdzać patyczkiem :)
Na zdjęciu muffinki z bruzdami po kostce czekolady deserowej - uwielbiam je jeść tak 2-3 godz. po upieczeniu, kiedy czekolada jest jeszcze w stanie płynnym :) Mniam! Dzięki Gagu
2 miłych komentarzy:
Też się za nie zabierałam, ale... nie mam foremek! I nici.
Na początek polecam te papierowe :) Ale myślę, że muffinki Ci zasmakują, więc kupisz sobie foremki, może nawet silikonowe :) Ja kupiłam formę w Ikei, wkrótce pokażę, jakie grzybki w niej wyszły :)
Prześlij komentarz